Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av tävlingsbidrag är det nu klart vilka 16 kockar som går vidare till andra kvaldagen i Årets Kock 2018 – SM i professionell matlagning. I morgon avgörs vilka 8 som kniper en finalplats, den 20 juni kl 15.30.
– Man är mätt och go efter den här dagen. Det märks på maten som vi har fått äta att det är ett rutinerat gäng som är med och tävlar i år. Vi har fått smaka många intressanta rätter med mycket bra smaker och kombinationer. Det känns som att vi utifrån detta kommer hitta åtta riktigt bra finalister, säger Stefan Karlsson, juryns ordförande, Årets Kock 1995, SK Mat & Människor och Götaplatsgruppen.
Klara för dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018
Anders Johnsson, Rejmes restaurang, Örebro,
Andreas Johansson, Bar Nombre och Le Nom, Stockholm
Danny Falkeman, Restaurang Etoile, Stockholm
David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden
Jesper Bogren, Kungsportshuset matbar/The concept, Göteborg,
Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping
Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm
Luqaz Ottosson, Restaurang ROT, Norrlanda
Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm
Marcus Jansson, Knut Bar, Stockholm
Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
Niklas Pallgren, Kämpasten, Sigtuna
Peter J Skogström, Mat och Vin Slottsparken, Malmö
Petter Johansson, Restaurant Frantzén, Stockholm
Den poäng som de tävlande fått under dag 1 följer med till dag 2, men kommer inte att redovisas.
Årets Kock – SM i professionell matlagning är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. Tävlingen omfattar en digital uttagning, ett kval där 32 kockar tävlar dag 1 och 16 går vidare till dag 2. 8 kockar tar sig till finalen som hålls 28-29 september i Kungl. Tennishallen, Stockholm.
Onsdagen den 20 juni
– 15.30: livesändning, presentation av finalister på facebook.com/aretskock