På fredag koras Årets Konditor

FinalisterÅrets Konditor avgörs fredagen den 12 oktober i samband med Chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm. De fem finalisterna ska under den sex timmar långa finalen skapa en trevåningstårta, tre olika praliner i 25 exemplar och ett hemligt bakverk vars ingredienser presenteras för finalisterna kvällen innan finalen. Finalisterna får förutom grundingredienser tillgång till ett 40-tal ingredienser från en råvarukorg. Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Nordiska museet och dekoreras utifrån årets tema som är hösten. Skapelserna bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Svensk Mästare i konditori och ett stipendium på 40 000 kronor.

– Temat höst öppnar verkligen upp för fantasin och ger konditorerna ett stort utrymme att visa upp både sin kreativitet och den hantverksskicklighet som de använder sig av dagligen i sitt yrke. Vi vill med årets tema se bakverk som är innovativa både till smak och utseende och som tar det traditionella hantverket vidare, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.

Finalisterna är: Sylvain Marron, Märta Grundberg, Jessica Sandberg, Cecilia Andersson och Lina Tollemark.

Läs också