Med anledning av den senaste tidens bedrägerier gällande hästkött och uppdagande av felmärkta livsmedelsprodukter, har Menigo genomfört DNA-analyser av 23 produkter av eget varumärke i sitt sortiment.
Ingen av de analyserade produkterna innehåller hästkött. I två av produkterna, båda falukorvsprodukter av märket Menigo, har spår av häst – DNA hittats. Det är mindre än 1 procent häst – DNA som har detekterats. Detta innebär att produkten inte innehåller hästkött, men att produkten i hanteringen kommit i kontakt med häst – DNA. Den låga andelen < 1 procent tyder på oavsiktlig kontaminering. Korvprodukternas huvudråvara är nöt och gris.
Innehållet från falukorvarna kommer från två svenska produktionsanläggningar som båda har tillstånd att hantera hästkött. De flesta slakterier och styckningsföretag hanterar idag nöt och gris, men även får, lamm och häst förekommer. Det har inte alltid separata produktionslinjer för hantering av de olika djurkropparna. Detta gör att DNA-spår av andra djur än huvudråvaran kan förekomma och orsaka så kallad oavsiktlig kontaminering. Det kan räcka med att köttet varit i samma produktionslinje vid olika tillfällen.
– Vi kan konstatera att vi och våra kunder inte drabbats av det bedrägeri som delar av livsmedelsbranschen blivit utsatt för. Att oavsiktlig kontaminering kan ske i anläggningar som hanterar olika djurslag är något som är svårt att undvika. Det viktiga för oss och våra kunder är att inga av våra egna produkter innehåller hästkött, säger Menigos inköps- och marknadsdirektör Jonas Köhler.
På inrådan av och enligt nya riktlinjer från Livsmedelsverket kommer Menigo inte dra tillbaka produkterna, eftersom de inte innehåller hästkött.
Som ett led i att ytterligare förbättra de egna kontrollerna kommer Menigo att införa stickprovskontroller på DNA-artbestämning, något som tidigare endast gjorts för bakteriologiska kontroller.
www.menigo.se