Den årliga tävlingen Bocuse d’Or Sweden Commis Awardriktar sig till unga kvinnor i årskurs tre på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet. Målet med tävlingen är att inspirera fler kvinnor att tävla i matlagning och på lång sikt hitta en potentiell svensk kandidat till Bocuse d’Or.
Bocuse d’Or Sweden Commis Award äger rum den 31 mars 2025 på Münchenbryggeriet i Stockholm och tre tjejer från olika restaurangskolor i landet kommer att tävla om titeln.
Årets tre finalister:
Alma Knez, Sturegymnasiet

Alma Knez, 18 år från Halmstad, har haft ett stort intresse för matlagning sedan barndomen. För henne är mat en kreativ process och en möjlighet att utvecklas. Hon studerar sitt sista år på Stures restaurangprogram och inspireras av kocken Jacob Holmström och hans arbete med hållbarhet och kvalitet.
Att nå finalen är en stor möjlighet för Alma, och hon ser fram emot att få tävla och servera sin rätt inför en namnkunnig jury.
Coach: Viking Lindgren
Commis: Nora Pålsson
Amanda Eriksson, Stockholm Hotell- & Restaurangskola

Amanda Eriksson, uppvuxen i Stockholm, har alltid varit nyfiken och driven. Tidigare var hon elitsimmare, men numera är matlagning hennes största passion. Hon finner inspiration i kockarna Michael Andersson och Ludvig Tjörnemo och har som mål att en dag representera Sverige i Bocuse d’Or.
Hennes starkaste matminne är från en middag på restaurang Bord, där maten var så fantastisk att den berörde henne djupt. Finalplatsen ser hon som en chans att utvecklas och testa sina gränser i tävlingssammanhang.
Coach: Joakim Kässlin
Commis: Hjördis Elfsberg
Lemlem Abraham, Dackeskolan

Lemlem Abraham bor i Motala men är född i Eritrea. Hennes matintresse väcktes tidigt av hennes mormor, som lagade mat med omsorg och kärlek. Lemlem drömmer om att en dag driva sin egen restaurang och ser mat som en upplevelse som ska förmedlas med passion och kvalitet.
Hon inspireras av Björn Frantzéns förmåga att kombinera nordiska smaker med internationella influenser och av sin mentor Katarina Westlund. Att tävla är en möjlighet för henne att utvecklas och visa sin kärlek till matlagning.
Coach: Katarina Westlund
Commis: Emily Vilenius
Årets tävlingsuppgift
Finalisterna ska laga sex portioner av en modern rätt där rot- och blekselleri är huvudråvaror. Totalt har de 120 minuter på sig att laga sina rätter.
Tidigare vinnare av Bocuse d’Or Sweden Commis Award:
- 2020: Thilda Mårtensson
- 2021: Linnéa Sandgren
- 2022: Isabella Winkler
- 2023: Lovisa Hutton
- 2024: Paula Bernzen
Finalen äger rum i samband med den svenska uttagningen till Bocuse d’Or den 31 mars 2025.