Nu ska 13 professionella kockar från hela landet tävla mot varandra om att ta vardagsmaten till en helt ny nivå. Deras kreativitet, erfarenhet och stresstålighet sätts på prov när de ska övertyga juryn med nya versioner av Sveriges vanligaste och populäraste maträtter. De som bestämmer är de tre kockarna; Karin Fransson, Paul Svensson och Johan Jureskog.
I vår ska 13 kockar göra upp i Köksmästarna – en ny version av internationella succéformatet Top Chef. I tuff konkurrens ska de tävla om vem som kan göra de godaste egna versionerna av den nya svenska husmanskosten, det vill säga den mat vi svenskar gillar mest. De ska sätta guldkant på de rätter vi svenskar äter varje dag, hemma eller i farten. Det kan till exempel vara att ta familjefavoriten fredagstacos till nya höjder eller hitta sätt att förnya en hamburgertallrik. Med dom bästa råvarorna, stor kreativitet och med skickligt hantverk kommer våra kockar skapa frestande mästerverk som får snålvattnet att flöda och ger massor av inspiration.
De 13 tävlande är alla erfarna kockar med en enorm tävlingsinstinkt. Det är personer från både stora och små restauranger, män och kvinnor som vill visa att de kan laga riktigt god mat och samtidigt visa på kreativitet och stresstålighet.
De som bestämmer är juryn bestående av Karin Fransson, Paul Svensson och Johan Jureskog. Tre framgångsrika kockar som ska bedöma smaker, kreativitet och presentation.
Kanal 5 och succéformatet ”Top Chef” fann verkligen varandra under hösten. Dessertmästarna – baserat på ”Top Chef: Just Desserts” – var med sina omkring halvmiljonen tittare varje vecka höstens mest framgångrika nya lokalproduktion i kanalen.
– Efter succén med Dessertmästarna känns det otroligt roligt att producenten Lena Styren och hennes gäng på ELK gör en ny version av ”Top Chef” för Kanal 5. Vi ser verkligen fram emot att se våra duktiga kockar ta Sveriges favoritmat till nya höjder – och förhoppningsvis lansera nya klassiker. Jag är säker på att det kommer bli nåde inspirerande, roligt, svettigt och rafflande, säger Axel Eriksson, programchef lokalproduktioner SBS Discovery TV.
Karin Fransson är en av Sveriges absolut främsta kockar. Hon kommer ursprungligen från Tyskland men bor sedan mer än 30 år i Sverige där hon är köksmästare på Hotell Borgholm, en av Sveriges bästa restauranger enligt The White Guide. Karin är dessutom känd från Sveriges radio och för sina smaker och sitt sätt att använda örter.
Johan Jureskog driver restaurangerna Rolfs kök och AG i Stockholm. Han har under flera år varit medlem av kocklandslaget och vunnit både OS och VM i matlagning. Hans krog AG har utsetts till årets köttkrog flera år i rad. Johan har också medverkat mycket i TV och var i final i Kockarnas kamp 2013.
Paul Svensson kommer från Helsingborg. Han har arbetat runt om i världen men landade i Stockholm. Där har han varit kökschef på bland annat Bon Lloc och F12. Paul har tävlat i Bocuse D´or (VM för professionella kockar) och har även vunnit stora matpriset, journalisternas kock och årets måltidsprofil. Dessutom föreläser Paul om mat och gastronomi och har gett ut två prisbelönta kokböcker.
Köksmästarna produceras av ELK Entertainment i 12 avsnitt för Kanal 5. Inspelning startar inom kort och premiär är i mitten av mars 2014.