Vinnaren av Årets Konditor Kristin Hamberg arbetar till vardags på konditoriet Socker Sucker i Stockholm där hon gärna gör praliner med snirkliga dekorationer. Till julen är det hon som gör julgodiset med fokus på praliner med tryffel och nougat.
– Julen är en stor sammankomst som är varm och mysig, men jag är inte så mycket för julpynt, säger hon.
Det var högt tryck i finalen av Årets Konditor där Kristin Hamberg tävlade mot tre andra konditorer. Tävlingen ägde rum på Bak-och chokladmässan på Stockholmsmässan och hon hade förstås tränat länge på sina bidrag i tävlingen. Hon ville skapa något med hjärta och själ till finalens tema Moderna Klassiker. Hon började med att fundera på barndomsminnen och smaker- och hade snabbt hittat en ingång att spinna vidare på.
– Matminnen är viktiga och att man träffar rätt i hjärtat hos den som smakar. Jag ville skapa något som både jag och andra kunde relatera till och göra det till något nytt och spännande, berättar hon.
Hon vann till sist tävlingen med med en tårta baserad på sin mammas svartvinbärssaft.
– Mamma har alltid gjort egen svartvinbärssaft så det blev inspirationen till tårtan. De andra innehållen var kurd och kompott kombinerat med citron, pistage och vanilj. Jag är glad att jag gick på barndomsminnen.
Redan som barn var hon ofta med mormor och mamma i köket och bakade tårtor. Hon växte upp i ett hus som hennes mamma och pappa byggde, i Sollentuna norr om Stockholm och var yngst av tre syskon.
– Det var mycket kreativitet hemma hos oss. Jag tyckte om att skapa och pyssla med händerna och följa instruktioner och förstås bjuda på något som ger glädje. Som yngsta barnet blev jag ganska tävlingsinriktad redan som liten, så att jag tycker att tävla är naturligt.
Inför gymnasiet valde hon konditori och bageri på Stockholms Hotell- och Restaurangskola och gjorde sin praktik på Villa Källhagen på Djurgården i Stockholm och i Holland på utomlandspraktiken.

– Jag skulle verkligen inte kunna jobba på kontor eller vid en dator, säger hon.
Foto: Per-Erik Berglund
– Gymnasietiden formade mig som konditor. Jag var nyfiken och försökte ta in så mycket som möjligt. Jag hade tur på mina praktikplatser också som fick jobba i små team med fin sammanhållning. Där insåg jag att jag föredrar att jobba tajt med några få nära kollegor.
Efter gymnasiet ville Kristin vidareutbilda sig och började på Culinary Arts Academy Switzerland, i Luzern i Schweiz.
– Jag valde mellan den skolan och en yrkesutbildning i Kristianstad, som jag hade hört mycket gott om. Det var en chansning, men jag såg det som ett roligt äventyr och en utmaning. Jag är glad att jag gjorde det valet. Det var krävande att vara borta hemifrån och lära sig nya språk eftersom engelska-nivån inte var så hög. Jag läste franska glosor och grammatik ett par gånger i veckan. Själva utbildningen var väldigt bra med inspirerande med uppbackande lärare som var måna om att vi lärde oss mycket.
Under utbildningen gjorde Kristin sin praktik på Grand Hotel Les Trois Rois i Basel. Där hon fick göra bruncher och desserter till restauranger, banketter och bröllop.
– Jag hade hört skräckhistorier om hierarkin i branschen i Europa. Den var mer märkbar än här i Sverige, men jag hade turen att ha snälla kollegor. Det var emellanåt struligt med språket, det tog tid att komma in i det.
När de 2021 sökte nytt lag till Juniorkocklandslaget tänkte Kristin att det skulle vara en bra nystart hemma i Sverige igen. Hon kom med i landslaget och började även att jobba som konditor på Lindebergs Bageri och Konditori tillsammans med stjärnbagaren Daniel Lindeberg.
– Daniel är något av ett smakgeni och en person som är en stor inspiration och förebild för mig.
Efter ett halvår bar det av tretton våningar upp till restaurang TAK i Stockholm City där hon jobbade med Sebastian Petterson, dåvarande coach i Juniorlandslaget.
– Det var ett utmanande år, att både jobba och träna med landslaget. Man behöver ha ett jobb, dels för att man inte har någon inkomst när man tränar för tävlingar, men också för att inte helt zooma ut från verkligheten.
Kristin tävlade med Juniorkocklandslaget mellan 2021-2024 och tog bland annat ett OS- guld i Stuttgart 2024. I laget fanns kocken Harald Linder, som idag är Kristins sambo. Harald var i final i Årets Kock förra året.
– Vi är ett riktigt bra team. Vi har både tävlat och jobbat ihop och gjort en del gästspel. Just nu jobbar han i Frankrike på en trestjärnig krog och kommer hem till jul.
Julen har alltid varit en stor högtid för Kristin och hennes familj. Hon är inte så mycket för julpynt, men bakar förstås en hel del.
– Det lär bli en del julgodis och praliner med nougat och tryffel. Mamma lagar mycket mat och bakar. Sen hjälper alla till där de kan, eller där man får hjälpa till, eftersom vi alla har lite kontrollbehov. Det blir en stor sammankomst som är varm och mysig. Mest taggad är jag dock på att min sambo äntligen kommer hem från Frankrike.
Just nu jobbar Kristin på Socker Sucker, ett konditori och bageri i Stockholm. Där lägger de mycket kärlek på varje produkt med fokus på klassiska bakverk med en modern tvist. Kristin berättar att det blir mycket pill med detaljer.
– Jag tycker om att jobba med små detaljer och mår väldigt bra när jag jobbar. Jag tycker inte om att sitta still och skulle verkligen inte kunna sitta på kontor eller vid en dator, jag trivs med det fysiska. Det är också meditativt att jobba med att dekorera, då kopplar jag bort allt annat. Jag behöver träna en del för att stärka kroppen, det blir många timmar på fötterna varje dag. Jobbet är varierat, vilket är väldigt roligt. Vi gör även mängder av glass och desserter till olika middagsbanketter.

En vanlig dag börjar klockan sex på morgonen och alla börjar samtidigt. Sen gör de bakelser och kör fram allt, gjuter klass, bakar tårtor och gör praliner. Utbuden byts ut efter säsong och när de tröttnat och vill skapa nytt.
– Vi byter ut eller gör om produkter som varit med en längre tid. Vi gör det för kundernas skulle men även för vår egen, det ska ju vara roligt att jobba. Jag tycker att vi har lyckats bra med Socker and Sucker, det är exklusivt, men det är ett ställe dit alla kan gå och fika. Alla ska kunna hitta något som passar dem.
Kristin hittar inspiration i princip överallt, både på nätet och ute i samhället och naturen.
– Smakmässigt inspireras jag mycket från min barndom och jag tycker om att spela på smaker som människor känner igen. Naturen är alltid inspirerande, men även konst och arkitektur.
Hon har många framtidsdrömmar men är också bra på att ta året som det kommer.
– Jag brukar ta ner min sambo på jorden när han drar iväg med långsiktiga drömmar. Jag vill se vad det kommande året som Årets Konditor har att bjuda på och vilka möjligheter som dyker upp. Jag vill också fortsätta jobba tillsammans med mina kollegor och göra roliga saker. Men en dröm är att längre fram öppna en egen restaurang utanför stan, tillsammans med min sambo, kanske ett Bed and Breakfast där man kan käka god mat, slappna av och zooma ut.


Kristin Hamberg
Ålder: 26
Bor i: Högdalen
Familj: Sambon Harald Linder som är kock.
Jobbar: På Socker Sucker i Stockholm.
Utbildningar: Stockholms Hotell och Restaurangskola och Culinary Arts Academy Switzerland i Luzern.
Utmärkelser: OS-guld med Juniorkocklandslaget i Stuttgart 2024.
Aktuell med: Vann tävlingen Årets Konditor 2025.
Favoriträtt: Stuvade makaroner och köttbullar och tacos. Jag är en enkel människa.
Favoritdessert att äta: Smulpaj med äpple.
Favoritdryck: Beaujolais.
Vad bakar du helst: Chokladpraliner.
Otippad hobby: Tycker om att rita och att designa egna silikonformer.
Vad gör du om fem år: Då har min sambo förhoppningsvis vunnit Årets Kock och vi gästspel ihop. Då har vi också börjat planera öppningen av vår egen restaurang, om man får drömma.
Instagram: pralinkristin
Text: Anne Haavisto