Här delar bartender Rikard Enell med sig av tre recept på drinkar som passar perfekt vid middagar, antingen som välkomstdrink eller som ett alternativ till dessert i juletider.
Rudolph the Gingerbread
Nionde december är Pepparkakans dag, även om vi håller med om att man vill äta pepparkakor varje dag fram till jul. Här finner du en spännande och något kryddig drink – perfekt att bjuda på vid adventsmyset.
30 ml Johnny Walker Black Label
15 ml Cherry Heering
15 ml söt Vermouth
15 ml apelsinjuice
10 ml sockerlag
grädde
Skaka samtliga ingredienser utom grädden och sila upp i ett cocktailglas. Lägg sen försiktigt på ett tunt lager lättvispad grädde och garnera med krossad pepparkaka.
Devils Flip
En härlig drink till Luciahelgen, en krämig och saffransdoftande drink som passar bra till eller som dessert.
40 ml Johnny Walker Red Label
20 ml Strega
20 ml saffranssockerlag*
20 ml grädde
1st äggula
Hur?
Skaka samtliga ingredienser och sila upp i ett litet vinglas. Garnera med lite saffran. *Koka upp lika delar socker och vatten med saffran tills sockret har löst sig, låt det gärna dra i 48 timmar innan användning för kraftigare saffranssmak.
Hot Buttered Scotch
Värm upp gästerna med denna varma drink med tydliga julsmaker som kryddnejlika och kanel. En uppskattad drink som inte gör någon besviken.
40 ml Johnny Walker Gold Label
2 tsk honung
2 st kryddnejlikor
1 st kanelstång
10 cl varmt vatten
1 tsk smör
Hur?
Rör kryddor, honung och varmvatten i en kopp tills koppen är varm. Slå sedan över Johnny Walker Gold Label och garnera med en tesked smör för gästen att blanda ner själv.