Bus eller citronpaj? En lagom läskig efterrätt medspökmaränger. Skrämmandegott, helt enkelt.
150 g Valio Eila® laktosfritt smör
300 g Digestivekex
2 tsk lakritspulver
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret. Krossa Digestivekexen genom att lägga dem i enplastpåse och rulla en kavel över kexen tills de har blivit till ett fint mjöl. Blanda Digestivekexen med det smälta smöret och lakritspulvret.
Tryck ut degen i en pajformoch förgrädda i 10 minuter.
Citronfyllning:
citron
3 äggulor (spara vitorna till marängen)
1 msk strösocker
1 msk citronsaft
½ tsk lakritspulver
Vispa ihop alla ingredienser och häll i pajskalet.
Grädda i ca 15 minuter på 175 grader.
Låt svalna. Kyl i minst 6 timmar.
Schweizisk maräng
3 äggvitor
1 ¾ dl strösocker
Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunkenöver en kastrull med sjudande vatten. Rör i bunken konstant till sockret har smält. Tabunken från värmen och vispa till en fast maräng. Spritsa spökmaränger på pajen ochbränn av med en gasbrännare.
Chokladögon
50 g mörk choklad
Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Använd en grillpinne eller liknande ochdoppa den i chokladen och dutta sedan ögon på marängspökena.