I år är Viking Lines julbord komponerat av den flerfaldigt prisbelönta kocken Michael Björklund, som med sin åländska uppväxt kombinerar typiskt nordiska julsmaker från Sverige och Finland.
Julbordet är i år komponerat av mästerkocken Michael Björklund som med sin åländska bakgrund har rötterna i såväl svensk som finsk matkultur. Han har valts till Årets kock både i Sverige och Finland samt varit med i ett antal TV-serier och gett ut flera kokböcker. Till vardags driver han sin den egna restaurangen Smakbyn på Åland.
Han vill med detta också slå ett slag föratt använda sig av lokala råvaror och tillgången på den.
– Det finns gott om simpa i Ötersjön ochdet är något vi ibland kallar för ”skräpfisk”men den är god och det är bättre för miljönän att använda fisk som är överfiskad.
Förutom den sedvanliga sillen och lutfisken finns också flera olika sorters strömming på buffén: senaps-, lök-, stektinlagd-, kräft-, ansjovis och kaviarströmming. Tillbehör som de traditionella finska jullådorna; morots-, kålrot och potatislåda finns också med. Julbordet kommer att vara detsamma på lunch och middagsbufféerna med enda skillnaden att på Cinderella kan de som åker avnjuta julbordet i en exklusiv version med skaldjur i á la carte-restaurangen Seaview.
Viking Lines julbord är populärt bland många Östersjökryssare och bokningstrycket är högt. Redan två månader innan julafton var 60 procent av samtliga julbord redan bokade.
– Den generella trenden är att julborden bokas allt tidigare. Allra populärast är vår nöjeskryssare Viking Cinderella, där över 80 procent av alla julbordsplatser både i buffén och i vår á la carte-restaurang var bokade redan i oktober, berättade Tapani Kauhanen, vd och marknadsdirektör för Viking Line Skandinavien.