SM i sommellerie arrangeras av Svenska Sommelierföreningen som en festlig heldag på At Six i Stockholm. Besökarna har möjlighet att följa tävlingen, lyssna på paneldiskussioner samt delta i vinprovningar.
Samtidigt pågår en mat- och dryckesmässa med provsmakning av en mängd olika drycker. Dagen avslutas med finaltävling mellan de tre bästa sommelierna på stora scenen inför publik.
– Årets SM i sommellerie blir den största någonsin och vi räknar med över 600 dryckesintresserade besökare, säger Béatrice Becher, ordförande för Svenska Sommelierföreningen. Utöver tävlingen vill vi även sprida kunskap om vårt yrke samt hur vi kan hjälpa gäster till bättre restaurangupplevelse.
Den som vinner Svenska Mästerskapen i sommellerie kommer att representera Sverige i de nordiska mästerskapen i Oslo och direktkvalificerar sig till den internationella tävlingen Gaggenau Sommelier Awards i Beijing i oktober.
Fakta SM i Sommellerie
Var: At Six på Brunkebergstorg 6
När: 12:00 till 18:30. Finaltävlingen på stora scenen börjar 15:00
Inträde: 100 kronor inklusive 10 dryckesbiljetter
De tävlande kommer prövas i teoretiska prov & praktiska moment. Sommeliererna vet aldrig vilka moment som de kommer att utsättas för.
Tävlingsdeltagare:
Daida Mascaro Möet Hennessy
Ellen Franzén Esperanto
Emma Ziemann Thörnströms Kök
Gustav Cansund SK Mat & Människor
Joakim Bogström Vinbaren Åre
John Woxberg Trainee på At Six Dining Room / Blanche & Hierta Winebar
Linn Olsson Grand Hotell Lund
Mikaela Hansson
Niclas Odenbrant Kiviks Hotell
Sebastian Brogren Gamla Brogatan
Paul Broberg Indio Kitchen
Pontus Nilsson Kasai
Olof Hallqvist At Six
Deltagande partners:
Coravin
Gaggenau
Gonzales Byass – Spanien
Minvino
Mumm Champagne
Restaurangakademien
Star Winelist
Spiegelau
Spendrups
Villa Maria – Nya Zeeland
Wines of Portugal
Svenska Sommelierföreningen:
SM för sommelierer arrangeras av Svenska Sommelierföreningen som är en rikstäckande förening för att stärka svenskt sommellerie och verka för en god dryckeskultur.
Av: Annika Rådlund Källa: Svenska Sommelierföreningen
Foto: Mikael Göransson