Tävlingsgruppen som utformar Årets Kock 2022 kommer att ledas av Viktor Westerlind, han efterträder Tom Sjöstedt som har varit tävlingsledare de senaste tre åren och framgångsrikt utvecklat tävlingens innehåll och olika moment.
Viktor Westerlind vann själv Årets Kock 2009.
– Det känns hedrande att få ta över som tävlingsansvarig för Årets Kock och att fortsätta att utveckla tävlingen och vässa tävlingsmomenten ytterligare i syfte i att driva svensk gastronomi framåt, säger Viktor Westerlind, Tävlingsledare för Årets Kock 2022.
Viktors uppdrag blir nu att tillsätta en väl sammansatt tävlingsgrupp med kockar som representerar olika kunskaper. Tävlingsgruppens uppgift är att utforma upplägget för Årets Kock – SM i professionell matlagning; från anmälan till final inklusive vilka uppgifter de tävlande ska utföra, poäng som respektive uppgift ger och den tid de har på sig.
Viktor Westerlind vann Årets Kock 2009 och har tidigare arbetat på Franzén och Aira men tillträdde i somras rollen som kökschef på Operakällaren. Viktor har varit en del av tävlingsgruppen de senaste två åren och tillträder nu som tävlingsledare för de kommande tre åren.
Tävlingen är ett officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingen beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip. Tävlingen arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.