Den 7–9 november går Sthlm Food & Wine av stapeln, där finns chansen att upptäcka allt från mat, vin och bakverk till champagne, öl, destillat, street food och choklad. Under helgen avgörs även tre stora mästerskap: Pralin-SM, Mack-SM och Årets Konditor.
Årets konditor
Även Sveriges skickligaste konditor ska utses. Finalisterna ska på plats skapa fyra dekorerade tårtor, två sorters bakelser, två petit four-varianter, samt ett showbord presenterat som ett ”skyltfönster” och en tre minuter lång presentation inför jury och publik. Årets tema är ”Moderna Klassiker” och de tävlande kommer bedömas efter smak, teknik, nytänk, metod och presentation.
Tävlingen, som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, är en av de mest prestigefyllda i branschen och finalen, som äger rum den 7 november, lockar både proffs och matentusiaster till Stockholmsmässan.
Finalister i Årets konditor 2025:
Kristin Hamberg, Socker Sucker, Stockholm
Pralin-SM
I Pralin-SM tävlar Sveriges främsta pralinhantverkare om titeln som landets bästa. Tävlingen arrangeras av branschföreningen Sveriges bagare- och konditormästare (SBoKM) och Stockholmsmässan, och för fjärde gången i samband Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad. Finalen äger rum den 9 november. Vinnaren vinner den prestigefyllda titeln Årets Pralinhantverkare och blir därmed även Svensk Mästare i pralinhantverket. Under ett års tid får vinnaren representera branschen med denna titel.
Årets fem finalister är:
Rebecka Steen, 25 år Gothia Towers, Göteborg
Andreas Modd, Haymarket by Scandic, Stockholm
Carolina Filipson, Scandic Laholmen, Stömstad
Erika Rinzén, Nya konditoriet, Umeå
- Carina Lovén, Chocolaterian, Båstad
- Joachim Malmsten, Malmstens mat och choklad, Torhamn
- Elisabeth Moglia, Elisabeths praliner, Nyköping
- Eric Bäckström, Bread & Sweets by Jennie, Västerås
- Hannah Gustafsson, Chocolaterian Båstad
Mack-SM
Den 8 november ska Sveriges godaste och mest nytänkande macka utses. På plats på Sthlm Food & Wine, kommer finalisterna skapa 20 mackor på 45 minuter, alla relaterade till årets tema ”Balans”. Finalbidragen kommer att spegla allt från lokala råvaror och hållbarhet till smakresor genom Sverige och Europa.
Mässbesökarna får njuta av visuellt imponerande mackor och inspireras av årets trender och innovationer. Mack-SM arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och sponsras av KåKå.
Finalisterna i Mack-SM 2025:
- ”En bit av Öland”, Sanna Olsson, Gylles konditori, Karlskrona
- ”Skog och Slätt”, Karin Gullberg, Linds Bageri, Tranås
- ”Toscana”, Ebbe Iseborn, Schiacciateria Firenze, Falkenberg
- ”Landgången”, Daniel Svensson, Världsarvet Grimeton radiostation, Varberg
Sthlm Food & Wine arrangeras på Stockholmsmässan 7–9 november och går parallellt med Allt för Hälsan.
Foto: Angelica LIjenroth